Ga naar de inhoud

Taarten en gebak

Eigen Patisserie

Door de luxe van een eigen patisserie en patissier kunnen we veel maken in een koshere uitvoering. Naast de klassieke zaken als taarten, cakes en gebak, maken we ook desserts en chocolade. 

Patisserie is een bijzonder vak een vak dat we dus door een specialist laten doen. Voor evenementen maken we graag zaken op maat, voor andere zaken verwijzen we naar onze webshop waar u direct kunt bestellen. 

De (gember) Bolus

Een bolus is een zoet gebakje dat veelal in Amsterdam en omstreken gegeten wordt. De smaak is amandel (orgeade) of Gember (fris en pittig). Een heerlijke lokale lekkernij. 

De oorsprong van de bolus gaat terug naar de 16e eeuw toen het receptuur uit Portugal door Sefardische Joden meegenomen werd. Bola staat, in het Ladino de taal van Sefardische Joden, voor bal, de vorm van de lekkernij. 

Later werd het receptuur via Zeeland, waar de zeeuwse bolus is gebleven, naar Amsterdam gebracht. De Joodse Bolus kreeg daar een eigen plek, net als meer Joodse recepturen zoals het zuur, later Amsterdamse Uien. 

De traditie is tot begin van deze eeuw hoog gehouden door diverse bakkerijen, waaronder Theeboom, in Amsterdam. Eigenlijk is daarna het ambacht van het maken van een verse Bolus verloren gegaan. Sinds oktober 2020 worden de Bolussen weer gemaakt en kunt u ze bestellen.