Meteen naar de inhoud

Bolussen

Een traktatie die je vroeger bij de Joodse bakker haalde. Vers uit de oven, van binnen een beetje klef en nat, de heerlijke spijs en van boven krokant. Zo horen Joodse Bolussen te zijn. We noemen het de Joodse bolus, onderscheidend ten opzichte van de Zeeuwse platte variant.

De oorsprong van de bolus gaat terug naar de 16e eeuw toen het receptuur uit Portugal door Sefardische Joden meegenomen werd. Bola staat, in het Ladino de taal van Sefardische Joden, voor bal, de vorm van de lekkernij. 

In Nederland, met invloeden van de VOC, is het in Amsterdam geworden tot de gemberbolus. We maken ze in de varianten Orgeade en Gember. 

 

Hoe worden ze gemaakt?

Vers

De Joodse Bolussen worden alleen vers gemaakt. De lekkernij vraagt het om kort na het maken gegeten te worden. Met kort bedoelen we binnen drie dagen. Het beste moet er aan blijven zitten. 

Verpakking

We hebben (nog) geen winkel(s), dus we leveren alleen grotere aantallen. Natuurlijk is op aanvraag een speciale verpakking mogelijk. Bijvoorbeeld 1 persoonsverpakkingen. Daar is natuurlijk een meerprijs op van toepassing. 

Levering

Onze chauffeur levert graag aan huis.  Vanaf 20 stuks en met een minimum transportkosten van van 7,50 euro of het aantal kilometers v.v. x 0,75 euro. De levertijd spreken we graag in overleg af.

Afhalen kan ook op afspraak.